Pridajte sa k nášmu zboru

23.01.2010 16:13

Bratia a sestry, návštevníci stránky CZ Spišské Vlachy!

Sme radi, že sa zaujímate o diani v našom CZ. ako veriaci ľud sa stretávame na službách Božích, aby sme spolu oslavovali Trojjediného Pána Boha. Žiaľ, v súčasnej dobe naše kostoly "zívajú" prázdnotou. Hoci sa boholsužby konajú pravidelne, stretáme sa v malom počte. Teraz sa chceme s Vami podeliť o pocity, ktoré prežívame ako kresťanské spoločenstvo.

Predovšetkým sme dnes vďační Pánu Bohu za to všetko, čo vykonal a koná na tomto mieste. Naše evanjelické korene tu rastú od 16. stor., kedy sem spolu s nemeckým obyvateľstvom prišli i reformačné myšlienky. Zbor s Božou pomocou rástol. Obdobie rozmachu spomalilo v roku 1940, kedy sa zbor rozdelil na nemeckú a slovenskú časť, ale najmä v roku 1945, kedy väčšina nemeckých veriacich odišla späť do vlasti. V zbore ostal po nich priestor, ktorý sme doteraz nedokázali zaplniť.

V súčasnosti evidujeme okolo 100 členov, pritom zbor tvoria veriaci z troch miest: Spiš. Vlachy, Spiš. Podhradie a Krompachy. Vnímame, že dnešná doba si vyžaduje, aby sme sa pokúsili o obnovu nášho evanjelického dedičstva, o oživenie spomienky živého CZ Spišské Vlachy. Tak, ako si ho pamätajú aj Vaši predkovia – rodičia, starí rodičia, pochádzajúci z tohto zboru. K oživeniu budeme potrebovať aj Vašu pomoc.

Oslovujeme práve Vás, milý brat, drahá sestra, a prosíme zapojte sa do bohoslužobného života cirkevného zboru. Cirkev je spoločenstvom veriacich v Ježiša Krista, kde sa slovo Božie čistotne káže a sviatosti podľa evanjelia prisluhujú. Aj keď štatistiky udávajú, že v týchto troch mestách žijú evanjelici, služby Božie sú veľmi málo navštevované. Veríme, že prijmete túto našu pozvánku do živého spoločenstva v cirkvi.

Život tunajšieho zboru stagnuje, či lepšie povedané pomaly sa vytráca. Zbor zanikne, ak ľudia úplne prestanú prichádzať do kostola počas celého roka, ak budú vlažní k zvesti evanjelia. Tak by evanjelické služby Božie v Spišských Vlachoch a blízkom okolí zanikli. Je to výzva pre nás a pre všetkých, ktorí tu vo Vlachoch a blízkom okolí žijeme.

Do budúcnosti plánujeme natrvalo obsadiť kňazskú stanicu kaplánom. Prednedávnom bol zboru od mesta Krompachy pridelený kaplánsky byt. Okrem toho máme k dispozícii aj zborovú miestnosť v Krompachoch s príslušenstvom (kuchynkou, sociálnym zariadením, hospodárskymi budovami a dvorom). To nám vytvára dobré podmienky pre rozvinutie duchovnej práce v našom cirkevnom zbore. Týka sa to práce s deťmi a mládežou (detská besiedka, tábory, výlety do okolia), taktiež manželskými pármi (napr. rodinné stretnutia, výlety). V súčasnosti už vyučujeme náboženskú výchovu na ZŠ Zemanská, Krompachy.

 

Nech Vám Pán Boh požehná!

 

Požehnaný Boh a Otec nášho Pána Ježiša Krista,

ktorý nás v nebeských veciach požehnal v Kristu Ježiši

všetkým duchovným požehnaním.

(Ef 1,3)

                                  

 

 

Mgr. Jaroslav Matys, administrátor zboru                              

Mgr. Martin Zaťko, ev. kaplán                                                     

 

To sme my

Táto fotogaléria je prázdna.

Vyhľadávanie

Kontakt

Mgr. Jaroslav Matys, admin. zboru Soňa Grinvaldská, zb. dozorkyňa Martin Zaťko, zb. kaplán Kostolná 30
053 61 Spišské Vlachy
0918 828 399 (administrátor)
0915 922 578 (zb. dozorkyňa)
0918 145 505 (zb. kaplán)